Informatie

Ppauw is een vrijplaats voor ecologische experimenten. Het is onze uitdaging om met een passende ecologische voetafdruk te leven. Ppauw bevindt zich letterlijk op de rafelrand van Wageningen. Rafelranden in de natuur zijn onmisbare plekken waar veel gezonde diversiteit ontstaat. Een culturele rafelrand is een plek waar een vastgelopen mainstream cultuur nieuwe inzichten kan opdoen om zo zichzelf te verjongen.

Ppauw wordt gedoogd door de eigenaar Smink en de gemeente Wageningen. Smink wil graag woningen bouwen en tegen de tijd dat alle vergunning verleend zijn zal Ppauw waarschijnlijk moeten verhuizen. Tot die tijd ontwikkelt Ppauw zich tot een educatief ecologisch circus dat welkom is op een nieuwe plek.

Ppauw verhuurt verschillende materialen voor educatieve evenementen en festivals. Er worden regelmatig klus-weekends georganiseerd. Hier kan je nieuwe dingen leren door mee te helpen aan een project. Voor scholen is er een dagprogramma: Hoe overleef je een ecodorp.

Het terrein waarop Ppauw zich bevindt heeft geen aansluitingen voor gas, water en licht. Dit zorgt voor de uitdagende situatie om deze zaken inclusief compostering en grijs water zuivering lokaal aan te pakken. Ondertussen is er zelfs internet op het gehele terrein.

De besluitvorming op Ppauw gaat meestal onofficieel. Bij grote besluiten maakt de woongroep gebruik van sociocratische besluitvorming technieken. Geweldloze communicatie, consent besluitvorming en dragondreaming bleken bruikbare tools.

Erik Groen is de spin in het web van Ppauw. Hij heeft de slogan “Think global, act local” ter harte genomen en heeft Ppauw gesticht. Het leuke is dat het lokale weer globaal wordt doordat er vele internationale studenten Ppauw bezoeken.